Podcast #4

Zapraszamy na kolejną audycję dedykowaną mieszkańcom takich warszawskich dzielnic, jak Białołęka, Bielany, Bemowo i Żoliborz.

Program przygotowywany jest we współpracy z Portalem PółnocnaĆwiartka.pl oraz Radiem Bezpieczna Podróż.

Zapraszamy na wywiad z Magdaleną Gogol, która jest radną Dzielnicy Bemowo, na co dzień jako przewodnicząca zasiada w Komisji Inwestycji i Ładu Przestrzennego. Jak łatwo się już domyślić rozmowa z radną dotyczy najpilniejszych inwestycji realizowanych na terenie Bemowa, do których bez wątpienia należy zwiększenie liczby palcówek edukacyjnych i sieci dróg. Tu wciąż brakuje żłobków, przedszkoli i żłobków. Bemowo, choć jest jedną z najmłodszych i najbardziej rozległych dzielnic stolicy, to jednak bardzo mocno rozbudowującą się. Rozmawiała Agnieszka Warchulińska.

Jarosław Uściński, znakomity kucharz, właściciel warszawskiej restauracji Moonsfera i prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni mówi o tym, jak bardzo pandemia koronowirusa i kolejne lockdown’y wpłynęły niszczycielsko na stan rodzimej gastronomii. Czy rzeczywiście jest tak źle? Jak restauratorzy starają się sobie radzić w tych trudnych czasach?

Rehabilitacja pocovidowa to dzisiaj gorący temat. Aktywność fizyczna to z kolei temat ponadczasowy. O jednej i drugiej rozmawiamy ze specjalistką Izabelą Maziarz z OrthoFit Rehabilitacja w Warszawie. 

O lasach północnej Warszawy, rozmawiamy z naszym przewodnikiem Bartoszem Popczyńskim z Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej Lasów Miejskich – Warszawa. Z naszego programu, realizowanego na antenie Radia Bezpieczna Podróż, dowiecie się, co to znaczy, że Białołęka jest zadziczała. Powiemy Wam, kto i co najbardziej zagraża Lasowi Bielańskiemu. Wyjaśnimy, jakie chronione gatunki flory i fauny występują na obszarze Bemowa, Białołęki i Bielan. A także odpowiadamy na pytania, co należy zrobić, gdy na swej drodze, na terenach zielonych w mieście spotkamy dzikie zwierzę.

You may also like...

Popular Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.